Професор в университета

Професор в университета
Професорът в университета задал на своите студенти следния въпрос:

- Всичко ли, което съществува, е създадено от Бог?

Един от студентите смело отвърнал:

- Да, създадено е от Бог.
- Значи Бог е създал всичко? – попитал отново професорът.
- Да, сър – потвърдил студентът.
- Ако Бог е създал всичко, значи, че той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят нас самите, значи Бог е зло.

Студентът замълчал при този отговор. Професорът бил много доволен от себе си. Похвалил се пред студентите как още веднъж доказал, че Бог е мит.

Още един студент вдигнал ръка и казал:

- Мога ли и аз да ви задам един въпрос, Професоре?
- Разбира се – отвърнал професорът.

Студентът се изправил и попитал:

- Професоре, а студ съществува ли?
- Що за въпрос, разбира се, че съществува. На теб никога ли не ти е било студено?

Студентите се засмели на зададения въпрос, но момчето продължило:

- В действителност студ не съществува. В съответствие със законите на физиката това, което ние считаме за студ, всъщност е отсъствие на топлина. На практика човек или предмет могат да бъдат изучени в зависимост от това притежават ли и предават ли енергия. Абсолютната нула (-459,67 градуса по Фаренхайт) е пълно отсъствие на топлина. Всяка материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем това, което чувстваме при липсата на топлина.

Студентът продължил:

- Професоре, тъмнината съществува ли?
- Разбира се, че съществува.
- Вие, отново не сте прав. Тъмнината не съществува. В действителност тъмнината е отсъствие на светлина. Ние можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем да използваме призмата на Нютон, като разложим бялата светлина на множество цветове и изучим различната дължина на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да проникне в света на тъмнината и да я освети. Как можете да разберете колко е тъмно, което и да е пространство? Измерва се количеството светлина. Не е ли така? Тъмнината – това е понятие, което човек използва, за да опише отсъствието на светлина.

Най-накрая младият човек попитал професора:

- Сър, зло съществува ли?

Този път професорът неуверено отвърнал:

- Разбира се, както вече казах. Ние го виждаме всеки ден. Жестокостта между хората, престъпленията и насилието по целия свят. Това са примери за проявлението на злото.

На това студентът отвърнал:

- Злото не съществува, сър, или поне не съществува само по себе си. Зло – това е просто отсъствие на Бог. Това прилича на тъмнината и студа. Зло е дума създадена от човека, за да опише отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото - това не е вяра или любов, които съществуват, както светлината и топлината. Злото – това е резултатът от отсъствието в сърцето на човека на Божествената любов. Това е наличието на студ, когато няма топлина, или тъмнина, настъпваща при липсата на светлината.

Професорът мълчаливо седнал на мястото си. Името на младия студент било Алберт Айнщайн.

- - - - -

Водят се спорове относно достоверността на последното изречение. Но без значение дали наистина Айнщайн стои зад горните думи, или не, струва си да се замислим върху тях, нали?
Оценете притчата:
Рейтинг: 4/5
Свързани теми: Бог, съмнение, неверие, спор, целия, проявлението, целия
Коментарите са временно ограничени.

11 коментара Професор в университета

 • Златина Бакалова

  Много ми е чудно - ако Бог не съществува, в Кого не вярват атеистите...

  6  
 • И. Димитров

  Бог има отговори, но ние не четем или не можем да четем....

  4  
 • Иван Стоянов

  Много мъдро опровержение! Слава Тебе Господи!

  5  
 • Юлиян Чинарски

  Бог е светлина, Топлина, Добрина, Бог е Любов, Любовта покрива всичко. Който няма любов към ближния. Той не познава Бога ! Да бъдем верни на Бога ! Да се обичаме и да си помагаме. В името на Иисус Христос, нашият единствен Господ. Амин.

  1  
 • Stoikova Jakimova

  Бог е навсякъде около нас и вътре в нас. Няма човек на когото да не е помогнал. .някой път някой казва - аз толкова се молих, но не стана...а всъщност Бог нарочно не е помогнал, защото е грешно, ще му покаже друг път. Минава време и се казва....Добре,че не стана това за което се молих. Бог е всичко. Амин

  4  
 • Radka Sirakova

  Всяко положително нещо в природата има своето противоположно-плюс-минус, ден-нощ, топло-студено.....и т.н. БОГ-дявол... Друг е въпросът ние на кого ще позволим да ни води. БОГе ЛЮБОВ!!!!! БОГ-съществува!!!!

  4  
 • Грета Георгиева

  Какво е един професор пред Бог, нищо.

  4  
 • Сергей Манев

  Това се дължи на човешката природа - лъкатушна днес си добър утре зъл и защо да е виновен Бог!!!

  1  
 • Natalia Velikova

  Няма зло - има нееволюирало добро!

  4  
 • Bobby Chakalov

  Бог е над всичко е на всички!!!!!!!!!!!!

  1  
 • Nasko Buchkov

  Бог съществува, дори и за тези които не вярват в Него. Амин!

  3