Морякът и Роза

Морякът и Роза
Един моряк получавал писма от жена, която той никога не бил срещал. Казвала се Роза. Те кореспондирали 3 години. Като чел писмата и, той и отговорил, че вече не може да живее, без тя да му пише. И те се обикнали, без да го осъзнават.

Когато службата му приключила и той се прибрал у дома, си уговорили първа среща на същия ден в пет вечерта. Тя написала, че ще носи червена роза.

Морякът си помислил: той никога не бил виждал снимка на Роза. Той не знаел на колко години е, не знаел дали е красива или не, пълна или стройна.

Той дошъл на срещата и когато часовникът ударил пет часа, тя се появила. Жена с червена роза. Била около шестдесет годишна. Морякът можел да се обърне и да си тръгне, но не го направил. Тази жена му пишела през цялото време, докато бил в морето, изпращала му подаръци за Коледа, подкрепяла го. Тя не би заслужила той да си тръгне от срещата. И той се приближил до нея, протегнал ръката си и се представил. Жената казала на моряка, че е объркал човека и, че Роза, която търсил, е зад него. Той се обърнал и я видял. Тя била на неговите години и била много красива. Възрастната дама му обяснила, че Роза я е помолила да накичи цвете на бутониерата си. Ако морякът се е обърнал и тръгнал, всичко щяло да свърши. Но ако той се е приближил до тази стара дама, тя щяла да му покаже истинската Роза и да му каже цялата истина.
Оценете притчата:
Рейтинг: 4.5/5
Свързани теми: мъж и жена, изпитание, душевна красота, романтична любов, щастие, морето, цялата
Коментарите са временно ограничени.

3 коментара Морякът и Роза

 • Ивелин Еленски

  Страхотна история!

  3  
 • Евдокия Момчева

  Природната култура и уважение са притежание на малцина в днешно време..

  2  
 • Tod Karagyozov

  Приказките се сбъдват, всичко е възможно, но и всяко нещо с времето си.

  4