Скъпи чаши

Скъпи чаши
10 години след завършването на университета, бивши студенти отишли да посетят професора, който преподавал психология в техния курс.

Седнали и си поговорили. И когато професорът попитал как се справят, в отговор чул само оплаквания за многото трудности в живота.

Гостоприемният домакин поканил студентите да пият билков чай ​​и донесъл от кухнята чайник и поднос, пълен с най-различни чаши - порцелан, стъкло, кристал; прости и изтънчени. Когато завършилите студенти взели чашите, професорът казал:

Ако забелязахте, всички вие взехте скъпите чашки. Простите и евтините никой не искаше да вземе. Желанието само за най-изисканото е източникът на вашите проблеми. Разберете: чашата не прави чая по-вкусен или по-ароматен. Понякога тя е просто по-скъпа и скрива това, което пием. Вие искахте чай и това е истинското ви желание.

Но вие нарочно избрахте най-скъпите чаши и започнахте да проверявате кой коя е взел. Сега помислете: животът е питие, а работата, парите, материалните придобивки, положението в обществото са чаши. Просто инструменти, които да ви отвлекат от живота. Каква чаша имаме не определя или променя ценноста на нашия живот. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се оценим вкуса на самия живот и да живеем правилно.
Оценете притчата:
Рейтинг: 2/5
Свързани теми: изпитание, трудност, пари, щастието е вътре в нас, желание, година, прости
Коментарите са временно ограничени.

2 коментара Скъпи чаши

  • Людмил Петров

    Повечето хора са така - суетят се по лукса.

     
  • Fanya Bochukova

    Много е правилно !

    6