Военно изкуство

Военно изкуство
Един владетел, известен със своите завоевания, имал толкова голямо могъщество, че живял много години без войни. Но дошло бурно време, царят разбрал това и усетил, че вече е започнал да забравя военното изкуство. Той се обърнал към стария си мъдрец за съвет. Мъдрецът му предложил да намери най-опитния и умен войн, който да му припомни всички тънкости на военното изкуство.

- Времето показа, че аз съм най-опитният и най-умният войн на страната си, иначе нямаше да съм на власт на такава велика империя - гордо казал царят.

- В такъв случай намерете най-глупавия и го оставете да ви научи - предложи мъдрецът.

- Какво казваш, мъдрецо? На какво може да ме научи безполезен глупак? - засмял се царят.

- Преди да зададете такъв въпрос, помислете за нещо друго. Кой е по-умен: най-глупавият човек или най-умната мравка?

- Що за въпрос? Разбира се, че човекът. Колкото и глупав да е, всичко е по-умно от насекомо - отговорил недвусмислено царят.

- Кажете ми тогава, може ли мравка да ви научи на нещо? - допълнил въпроса си мъдреца.

- Разбира се, че може. Трудолюбие, постоянство, съзидание, координация, дисциплина, стратегия за защита, атака, смелост, преданост, саможертва в името на спасяването на своята кралица. Може да ни научи на много неща - отговорил компетентно царят.

- Мравка ?! Да учи човека ?! Царя ?! - удивил се мъдрецът. - И така, насекомото, което не виждате, без да се вгледате внимателно, е в състояние да научи нещо, а човекът не? Оказва се, че една мравка е по-умна от човека?

- Не е мравката, която учи - продължил мъдрецът, - вие сте този, който се учи. Познанието се крие в търсенето му. Също така глупакът ще ви научи със своите действия как да избягвате трудностите и да не повтаряте неговите грешки. От всичко човек може да се учи. Важно е да можете да се развивате и да не поставяте прегради пред познанието си заради собствения си характер и амбиции.
Оценете притчата:
Рейтинг: 5/5
Свързани теми: присмех, трудност, високомерие, империя, глупакът, бурен, човекът
Коментарите са временно ограничени.

1 коментара Военно изкуство

  • Людмил Петров

    Така е, човек може да се учи от всеки човек, но за това трябва да има мъдрост.