Мъжът и жената - едно цяло

Мъжът и жената - едно цяло
Дошъл синът при баща си:
- Ще се разведа. Омръзна ми! Права е мама - жена ми се оказа ленива. Какво мога да постигна сам, без помощ?
- Прости ми, синко! - казал бащата.
- За какво?
- За това, че аз не винаги съм бил добър с твоята майка. Моя е вината, че ти мислиш за развод...
- Искаш да кажеш да не се развеждам?
- Не се развеждай! Дори не си помисляй за това!
- Да търпя до края?
- Не трябва да търпиш... Ти не нея търпиш, а своето лошо отношение към нея. Промени себе си и всички около теб ще се променят.
- Как да се променя?
- Гледай на жена си така, както Господ ни учи. Тя - Неговия дар към теб. Твоята радост... Твоята помощница... Майка на децата ти... Крехък съд, който Бог е сложил в твоите ръце, за да го държиш нежно, внимателно, да го пазиш... Всичко друго са дреболии! Ако сега тя нещо не умее - ще се научи. Ти също не умееш всичко, което трябва да правиш...

Ако тя с нещо не се справя - покрий тази нейна слабост със своята сила и любов... Ако нещо не разбира, ти и го обясни вечерта на чаша чай, нежно прегръщайки я...
Вашият път е само ваш! Вашата любов - само ваша! Всеки, който те настройва срещу жена ти, е враг на твоето семейство. Даже това да е твоята майка... Твоя брат... Или твоя най-добър приятел...
Не ги осъждай за това! Прости им! И на всички покажи, че за твоята жена, за твоята любов, ако е нужно, ще умреш, но няма да позволиш нищо лошо да се докосне до семейството ти...

- Вас с мама също ли са искали да ви разделят?
- Ние и без "помощници" понякога здраво се карахме. Глупави бяхме, горди... При вас е друго. Вие стоите близо до Господа. Просете от Него да ви вразуми... Отстъпвайте си взаимно... Жалете се и се утешавайте... Любовта, ако не знаеш, расте на такава почва.. Всичкото и величие и ценност ще видиш в дълбока старост, когато въпреки всичко, вечер ще прегърнеш жена си нежно, и думи няма да са ви нужни...
Оценете притчата:
Рейтинг: 4.6/5
Свързани теми: Бог, добро дело, възпитание на деца, мъж и жена, трудност, искаш, здраво
Коментарите са временно ограничени.

25 коментара Мъжът и жената - едно цяло

 • Maria Popova

  Житейска истина! Взаимно отстъпване и гледане в една посока, а не един в друг..., всичко се постига. Е, стига и да не ти завидят на живота, тогава отърване няма! Завистта довършва до край..

  3  
 • Martinovski Bojan

  Търпение, смирение, уважение, любов!!!

  4  
 • Valentin Tinchev

  Абсолютна истина! Трудно е на практика,но е възможно всичко с Божията помощ! Нека всеки който чете това,Бог да го благослови и да му даде мъдрост и сила да го изпълни.Пожелавам на младите да вникнат в тези думи и да видят каква тайна се крие в истинската любов.

  8  
 • Goce Ilievski

  Браво! Каква мъдрост от Бог! Много правилни житейски истини! Бог да отвори очите на съпрузите да видят отношението към съпругите си и да си научат урока. Също и съпругите. За уюта,мира и разбирателството в брак,семейство,дом.

  7  
 • Georgi Georgiev

  Най-голямата радост на жената е нейният съпруг неговите успехи, спокойствие и щастие са венецът на нейната любов

  2  
 • Bontó Full

  Браво на тоз родител ! Дано и повече бащи - родители да го прочетат и да дават еей такъв съвет на свойте синове ,,И на всички покажи,че за твоята жена ,за твоята любов,ако е нужно ще умреш ,но няма да позволиш нищо лошо да се случи И Отстъпвайте си взаимно !

  3  
 • Екатерина Михайлова

  Тя жената,по -принцип за мъжа е дар от Господ! Не успее ли,да докосне,разплаче и съхрани,нея,тръгва си тя...

  5  
 • Vencislav Vezenkov

  Любовта е за двама! Обичай и уважавай своята жена, както Господ повелява.Тя е твоята малка вселена и нищо не може да ви раздели, когато има обич и прошка между вас! Благодарим за мъдрите думи!

  3  
 • Тони Банска

  Това, за съжаление помага при разумните хора. Ако е възпитана да е мързелива и безотговорна, егоистка, нищо не може да се промени.

  7  
 • Диян Димитров

  Казано с много разум! Да влезе в главите на хората , които искат да се разделят! Нищо да не може да ги раздели! Да не забранят , "текерлекът си върви и кучетата си лаят"! Двама души не се събират за да се разделят, а да усъвършенстват отношенията си и да продължат до дълбоки старини !

  1  
 • Daniela Petrova

  Умни съвети, мъдър баща!

  4  
 • Decho Dechev

  Много неща са невъзможни за нас,но всяка грижа към Бог да отправим,невъзможното за нас,за Бог всичко е възможно...промени себе си и ще промениш и света около теб,който повече знае,повече може и повече прави..

  4  
 • Petar Mankov

  Без компромиси нищо не върви в едно семейство.Един винаги трябва да отстъпва,независимо дали е жената или мъжа.

  5  
 • Atanas Danailov

  Истинската любов е мъдра винаги!

  1  
 • Димитър Димитров

  Добър съвет! Но не всеки син го получава...

  4  
 • Юзджан Исмаилов

  Много малко са хората които ЩЕ ти дадат такъв Съвет. Да го прочетат младите преди да тръгнат към развода.

  5  
 • Илия Илиев

  Родителите така трябва да съветват децата си. И на тях ще им лесно.

  6  
 • Stoycho Stoychev

  Хубави думи но не за всички жени.Има и незаслужаващи за уважение.В брака трябва взаимно уважение.А ако живеят при родителите УВАЖЕНИЕ и към тях.

  1  
 • Славка Мирчева

  Много мъдрост в бащините думи! За всяко нещо трябва да се борим под слънцето. Нищо не идва поднесено на тепсия. Семейният живот е сложен пъзел , който сам трябва да подредиш. Взимай акъл, но сам преценяваш всичко.

  5  
 • Lyubomir Yordanov

  ДОБЪР БАЩА С МНОГО УМНИ СЪВЕТИ И ГОЛЯМА ЛЮБОВ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА СИНА СИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ .

  2  
 • Александър Ангелов

  Дано много млади семейства да го прочетат!

  2  
 • Victor Olaru

  Това е живота трябва да правим компромиси да прощаваме грешките на останалите да не нараняваме с остри думи и най-важно да ОБИЧАМЕ Човека до себе си...Така живота минава много по приятно!

  3  
 • Raza De Soare Lili

  Всичко това е прекрасно. Само че го разбираш когато станеш на 60 и малко

  4  
 • Mariela Tasheva

  Съвместният живот се крепи на семейното щастие, няма ли разбирателство, няма щастие. И още нещо, когато възрастните се набъркат в живота на младите и искат да диктуват по тяхната свирка, става страшно.

  7  
 • Нина Манова

  На любовта трябва да се помага. Толкова е крехка! Като стъклено цвете е.

  6