Село с невярващи хора

Село с невярващи хора
Веднъж един монах отишъл в едно село, където било пълно с невярващи хора. Той бил заобиколен от младежи, които го подканяли да покаже къде живее Бог, толкова дълбоко почитан от него. Той отвърнал, че може да го направи, но ако първо му дадат чаша мляко. Когато млякото го поставили пред него, той не започнал да го пие, а дълго и мълчаливо го гледал с голямо любопитство. Младите хора чакали, чакали, и накрая загубили търпение... Тогава монахът им казал:

- Чакайте малко, казват, че млякото съдържа масло, но в тази чашка както и да се опитах да го видя - не го видях.

Те започнали да му се смеят на наивността;
- Ти си глупав човек. Не прави такива нелепи изводи. Във всяка капка мляко се съдържа масло, което го прави питателно. За да го получиш и видиш, трябва да добавиш кисело мляко (закваска), да изчакаш няколко часа да стане гъсто, след което да „разбиеш” млякото и извлечеш маслото, което ще се появи на повърхността.

– А, така - възкликнал монахът - Сега ми е много по-лесно да ви обясня къде живее Бог. Той е навсякъде, във всяко същество, във всеки атом на вселената, благодарение на което всичко съществува, ние възприемаме и му се наслаждаваме. Но за да Го видите като реално Съществуващ, на вас ви е нужно строго, ревностно и искренно да следвате предписаните правила. Тогава в края на този процес ще изпитате Неговата милост и Неговата сила.
Рейтинг: 4.5/5
Свързани теми: Бог, Монах, Присмех, Търпение, Спор, Подигравка, Неверие, Високомерие