Как да реагираме на житейските трудности?

Как да реагираме на житейските трудности?
Дъщерята на един готвач се оплакала на баща си от трудностите в живота. Баща и я завел в кухнята и и показал 3 съда с вряла вода. В единия от тях сложил морков, във втория пуснал яйце, а в третия хвърлил кафе. След малко готвачът извадил моркова и го сложил в чиния, извадил яйцето, сложил го в купа, прецедил кафето и го изсипал в чаша.

Той погледнал дъщеря си и я попитал: „Какво виждаш, скъпа моя?“. Тя отишла до масата и разгледала продуктите - морковът бил мек, яйцето твърдо, а кафето излъчвало фин аромат и имало страхотен вкус.

Готвачът казал: „Така са и хората, те реагират различно на едни и същи трудности в живота. Кипящата вода беше еднаква за всичките 3 продукта. Моркова, който попаднал в тенджерата твърд, станал мек и сега лесно се смила, яйцето, което беше течно и меко под тънката черупка, се втвърди, докато кафето, напротив, превърна врящата вода в прекрасна напитка.

На кое от тях приличаш ти, дъще, когато неприятности и трудности чукат на на вратата ти? Как реагираш на трудностите в живота: след уволнение, развод или загуба на любим човек?

Като морков, който изглеждаше силен, но лесно губеше цялата си сила, или като яйце, нежно и крехко, но вече с твърдо сърце? То остана същото бяло и крехко отвън, но сърцевината му сега е твърда. Или може би ти, като зърна кафе, което превръща настоящата трудна ситуация в най-доброто от всички възможни? Кафето извлича най-добрите си качества, именно при кипене на вода. За да бъдеш кафе на зърна, просто трябва да запомниш, че всичко, което се случва - e по определена причина. На нас остава да си изясним каква е тя и и да извлечем от ситуацията възможно най-доброто.“
Оценете притчата:
Рейтинг: 3.5/5
Свързани теми: страдание, трудност, щастието е вътре в нас, изпитание, семейство, превръща, извлича